Jacques van Laar

schilderen

vanlaar.jacques@gmail.com
046 4338379 – 06 12129041

jacquesvanlaar.exto.nl

Natuur en landschap vormen de inspiratie voor mijn schilderijen. De nabije leefomgeving, zowel in Elsloo als in de Meuse (Frankrijk), leveren volop materiaal hiervoor. Landschappelijke lijnen, solitaire bomen, planten en bloemen, kabbelend water uit bronnetjes; de natuur is rijk aan essentiële bouwstenen van het leven. Ik houd dan ook veel van natuurlijke kleuren waarbij de groenen en bruinen domineren, en ik meng de kleuren zowel op het palet als op het doek. Daarnaast maak ik veel gebruik van wit.

In die intense ervaring van de natuur zoek ik naar elementen die ofwel herkenbaar blijven, of worden omgevormd naar meer abstracte vormen. Het is veelal een proces van reductie en inzoomen om uiteindelijk een nieuwe werkelijkheid te creëren, vrij van het oorspronkelijke beeld.

Mijn werk komt soms heel snel tot stand waarbij expressie en frisheid belangrijke kenmerken zijn. Andere werken ondergaan een langduriger bewerking in verschillende lagen verf en wijziging van de compositie waardoor het werk wint aan intensiteit.

Kleur, sfeer en lijnen spelen in dit proces een belangrijke rol en hebben een grote invloed op de esthetiek en de beleving van het werk.